Přátelé včel, včelařky a včelaři,
rád bych se s vámi podělil o dojmy z návštěvy výstavy v Brně (viz foto) . Rozhodl jsem se doslova z hodiny na hodinu – po přečtení upoutávky v Moderním včelaři – že si udělám celodenní výlet právě tam.
Ráno v 7 hodin jsem nasedl na vlak a po deváté jsem byl v Brně. V klidu jsem dorazil na radnici za Zelným trhem.
Prostory výstavy na mě zapůsobily skvěle – na brněnské radnici jsem byl poprvé. Uváděči mě nasměrovali, kudy jít, abych viděl co nejvíc a nic neminul. Hned v první místnosti mě zaujala nápaditá výstava sklenic s medem – různé druhy, originální etikety a mapka původu každého medu. Ve stejné místnosti probíhal i výklad o medu, ten jsem ale nestihl.
V další, menší místnosti byly vystaveny knihy s včelařskou tematikou a také něco pro děti. Na druhém stole se prezentovala přírodní kosmetika od firmy Pleva – opravdu kvalitní produkty.
Pokračoval jsem odbočkou doprava, kde se prodával med, svíčky a medovina. Ceny medu se pohybovaly podle druhu od 190 do 240 Kč za kilogram. Navštívil jsem také stánek Mariana Mečiára, se kterým jsme prohodili pár slov. Jeho originální silikonové formy na svíčky nemají konkurenci, takže jsem neodolal a několik forem pro náš včelařský kroužek koupil. Výtvory z nich uvidíte na naší výstavě.
Hned vedle měl stánek pan Kučera s medovinou. Zeptal jsem se ho, jestli by se jeho výrobky nedaly představit i na naší výstavě. A tak jsem začal ochutnávat – a musím říct, že to byl fakt zážitek.
Začal jsem klasikou bez příchutě – krásně voněla a měla příjemnou chuť. Pak přišla na řadu medovina s příchutí lípy – byla tam cítit taková jemná mentolová linka, opravdu zajímavé. Potom mi nabídl chilli… trochu jsem váhal, ale říkal jsem si, že všechno se má aspoň jednou vyzkoušet. A udělal jsem dobře – ze začátku sladká medovina, voněla trochu po paprice, a pak začala lehce pálit, asi tak dvě minutky. Paráda.
Další příchuť už si nepamatuju (byla to taková slaďárna 😊), ale chutnala výborně. Ochutnal jsem i tmavě červenou – třešeň ptačí. A nakonec medovinu s příchutí kaštanu, která chutnala skoro jako kvalitní suché víno. Tak jsem se ho ptal, jak do medoviny dostane takovou chuť. Jen se usmál a řekl: „To je moje know-how.“ Dal mi vizitku, tak uvidíme… třeba se u nás na výstavě objeví. Má obchod v Havlíčkově Brodě.
Pak jsem vešel do další místnosti, která byla úplně plná – bylo tam asi 180 vzorků medu k ochutnání. U každého byla pumpička a u vstupu mi milá paní vysvětlila, jak na to – a na neutralizaci chutí byly připravené proužky jablka.
Vzali jsme si plastové lžičky a šlo se na věc. Došel jsem až k číslu 133 a jasně poznávám – tohle je pohanka! Hutná, výrazná, fakt top. Pastované medy byly otevřené, u každého byl dřevěný „míchač“ a ten se používal k nanášení na vlastní lžičku. Šlo krásně vidět barvu medu i hustotu. Na konci ochutnávky se hlasovalo o ten nejchutnější – každý napsal číslo na lísteček a vhodil ho do urny.
S energií z medoviny a tolika ochutnávek jsem využil možnost jít zdarma na věž – bylo to v rámci vstupného na výstavu. No to se přece neodmítá! A udělal jsem dobře – na ochozu bylo narváno, hlavně mladými děvčaty, podle všeho z Itálie, protože jsem jim nerozuměl ani slovo 😊. Výhled stál za to – střechy Brna, hrad Špilberk, katedrála sv. Petra a Pavla… a pak rychle zpátky dolů.
Nakonec jsem zamířil do konferenční místnosti, kde zrovna probíhaly přednášky. První byla od paní Smejkalové – mluvila o biodiverzitě. (Mimochodem – co to je za slovo, že? 😄) Povídala o květinách, bylinkách a esenciálních olejích, které můžou pomoct chránit včelstva před kleštíkem varroa destructor.
Tahle část se mi fakt líbila – myslím, že by se podobné informace měly víc dostávat mezi včelaře, aby se člověk neztratil v tom množství léčiv. Zmínila, že u chemie je důležité držet se přesně návodu, jinak vzniká rezistence nebo se dokonce objevují zbytky chemie ve vosku. A u éterických olejů je to taky o opatrnosti – když se to přežene, může to včelám spíš uškodit.
Ukázala nám i vhodné druhy stromů pro výsadbu a mluvila o možnostech spolupráce s městy na výsadbě nektarodárných rostlin, stromů a keřů.
Dostal jsem se i na vyhlašování cen za nejlepší med. Ochutnávat může i laik, nemusíš být včelař. Další ceny budou vyhlášeny podle hlasování návštěvníků.
Poslední přednáška byla od pana Švamberka – ten už má za sebou několik knih o květinách a je to fakt kapacita. Mluvil o oteplování a změnách klimatu – začal už od pravěku a pak se zaměřil na posledních 12 000 let. Ukazoval super prezentace třeba o nezateplených úlech – a že v létě spotřebují o 1,4x víc energie na chlazení než v zimě na ohřívání!
Mluvil i o tom, jaká jsou poslední roky chladná a dlouhá jara, jak se včelaří v Dánsku, Turecku nebo Chile, a porovnával rozdíly v produkci medu mezi severskými zeměmi a třeba Itálií. Zmínil i parazity, co trápí včely po světě, a problémy se snůškou – na jeho včelnici na Plzeňsku měl dřív 70 snůškových dní, ale teď prý stěží 25.
Řešily se i věci jako melecitóza, používání pesticidů, vliv fumigantů na pyl. Nakonec mluvil o tom, jaké nektarodárné rostliny jsou vhodné do naší krajiny, která už začíná připomínat stepní pásmo.
Přednáška ještě pokračovala, ale já už musel běžet na vlak…
Tak to byl můj den na výstavě v Brně – fakt povedený! Každému bych doporučil si někdy zajít na přednášku a trochu si aktualizovat pohled na ten náš skvělej koníček. Člověk se pořád učí a přitom si to užije.




